Виїхати з окупації можна: актуальні способи

У вівторок, 6 серпня, несподівано припинив роботу гуманітарний коридор Покровка-Колотилівка на кордоні із Сумською областю. Саме російська сторона припинила пропускати українців без пояснення причин на невизначений термін.

Пізніше віцепрем'єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук пояснила, що це пов'язано із загостренням бойових дій та може тривати щонайменше 10 днів.

"На Сумському напрямку зараз загострення. Ворог обстрілює наші території. Станом на сьогодні гуманітарний коридор Колотилівка-Покровка припинено. За словами наших військових, це щонайменше на 10 днів. Далі подивимося, що буде", – заявила вона.

Разом із цим продовжує працювати менш популярний гуманітарний коридор із Бєларуссю "Мокрани-Доманово".

"Ми чекаємо на людей. Все забезпечення, яке було в Сумській області, ми продовжуємо на пункті Бєларусь-Волинь. Якщо ви хочете виїхати з окупації в Україну їдьте через Республіку Бєларусь. При необхідності зверніться на нашу гарячу лінію за номером 15-48, зокрема, якщо є проблеми з документами чи будь-які інші. Ми допоможемо", – наголосила Ірина Верещук.

Крім того, виїхати з окупованої території можна через треті країни (Грузія, Казахстан, Азербайджан та інші). Головна директорка-координаторка громадської організації "Донбас СОС" Віолетта Артемчук зазначає, що люди їдуть на підконтрольну територію з різних причин, але найчастіше це возз'єднання з сім'єю.

"Останнім часом не так багато, як нам хотілося б, але їдуть абітурієнти вступати на підконтрольну територію до закладів вищої освіти України. Їдуть також до своїх родичів. У нас був випадок, коли жінка похилого віку з Бердянська їхала до свого сина, якого щойно за обміном повернули в Україну. Як правило, це возз'єднання із родичами. Нам також відомі випадки, коли люди їдуть відвідати родичів і повертаються назад через треті країни, якщо вони мають російський паспорт», – розповіла вона.

"ОстроВ" розбирався, як зараз працюють основні способи виїзду з окупації.

Покровка-Колотилівка

Найпопулярнішим способом повернутися з тимчасово окупованої території на підконтрольну донедавна був гуманітарний коридор Покровка (Сумська область, Україна) – Колотилівка (Бєлгородська область, РФ).

За інформацією "ОстроВа", за день його перетинали кілька десятків осіб (у середньому 20-30). За липень 2024 року 640 українців повернулися на підконтрольну територію через цей пункт пропуску.

Російська влада кілька разів закривала гуманітарний коридор "Покровка-Колотилівка" зі свого боку без пояснення причин. Волонтери та місцеві перевізники кажуть, що робота пункту пропуску "завжди була непередбачуваною", тому не дуже здивувалися, що росіяни його закрили після загострення ситуації на Сумщині та із заходом ЗСУ у Курську область.

 "З одного боку, це найпопулярніший і найзручніший пункт пропуску, з іншого – його робота завжди була нестабільною. То закривають, то відкривають, то швидко пропускають, то "маринують" по кілька годин. Але місцеві його люблять, деякі їздять по кілька разів. Шкода, що він працює тільки в один бік – у бік України, інакше потік людей був би набагато більшим”, – розповів один з перевізників.

Зазначимо низку особливостей цього пункту пропуску:

- можуть перетинати лише громадяни України,

- можна перетнути тільки пішки або на автомобілі з українськими номерами (тому регулярні російські перевізники там не їздять),

- пункт пропуску працює лише у бік України.

Скористатися цим способом можна як самостійно, так і знайти численних перевізників, які довозять до пункту пропуску. Ціни стартують від 100-150 доларів, за часом поїздка може зайняти до двох діб (залежно від того, звідки їхатимете). З документів обов'язкова наявність українського паспорта чи іншого документа (свідоцтво про народження тощо).

У соціальних мережах пишуть, що головною особливістю цього пункту пропуску є те, що можна потрапити на підконтрольну територію України, навіть якщо немає необхідної кількості українських документів, або вони перебувають у неналежному стані.

На українській стороні діє волонтерський гуманітарний центр, де всі українці можуть отримати безкоштовну психологічну, юридичну та гуманітарну допомогу, а також переночувати та дістатися Сум чи інших міст України. Крім того, волонтери забезпечують безкоштовне харчування, житло та допомагають з документами.

Дізнатися подробиці про перетин пункту пропуску можна в Telegram-каналі Покровка Pluriton "Атмосфера" @ Pluriton.

"За потреби вам нададуть українську сім-картку з безкоштовними хвилинами та інтернетом. Ви маєте право на оформлення грошових виплат від Міжнародної організації з міграції (МОМ) (10 800 грн, одноразово), якщо раніше не отримували грошову допомогу від міжнародних організацій. Реєстрація на виплати провадиться у волонтерському центрі після перевірки документів. Самі виплати надійдуть вам на банківську картку (приблизно через півтора-два місяці ви отримаєте SMS-повідомлення на вказаний номер телефону). Якщо у вас немає української картки, виплати можна буде отримати готівкою у банку (також за смс-повідомленням)", – заявляють у Мінреінтеграції.

У відомстві зазначають, що якщо у вас немає паспорта (тільки свідоцтво про народження, ксерокопія паспорта громадянина України або ксерокопія свідоцтва про народження), то все одно зможете зареєструватися на виплати. У цьому випадку можна буде отримати грошову допомогу у відділенні банку з довідкою, що засвідчує надання документів для оформлення паспорту громадянина України.

Ті, хто скористався цим пунктом пропуску, наголошують, що на українській стороні їх зустрічають привітно, пропонують усі види допомоги. У профільних групах у соцмережах українці висловлюють надію, що через якийсь час пункт пропуску відновить свою роботу.

Через Бєларусь

З початку повномасштабної війни всі пункти пропуску на кордоні з Бєларуссю було закрито. Потім продовжив роботу єдиний перехід на Волині – "Мокрани-Доманово", який є гуманітарним коридором. Через нього пропускають виключно громадян України, які повертаються з окупованої території через Бєларусь до України та лише пішки.

Цей КПП розташований на трасі Брест – Ковель (Е85). Мокрани – це прикордонне агромістечко Брестської області Бєларусі. До нього можна дістатися рейсовим автобусом з Мінська, Бресту, Барановичів та Кобрина. Ближче за все до КПП "Доманово" знаходиться українське місто Ковель (Волинська область): 2-3 години їзди автобусом.

Зазначимо, що відстань 1,5 км між пунктами пропуску доведеться подолати пішки.

"Наразі є перевізники практично у всіх більш-менш великих містах на тимчасово окупованих територіях, які возять саме до Колотилівки РФ або до Мокран у Бєларусі. Можна доїхати і поїздом до Мокран: спочатку через територію РФ, а потім поїздом до Бєларусі", – розповідає головна директорка-координаторка ГО "Донбас СОС" Віолетта Артемчук.

Для перетину потрібно мати або закордонний паспорт (навіть зі строком дії, що минув), або внутрішній паспорт (навіть без своєчасно вклеєних фото), або свідоцтво про народження (для дітей), або копії цих документів. Для української сторони підійдуть будь-які документи чи їх ксерокопії.

Щоправда, щоб виїхати в Україну з РФ через Бєларусь, потрібно мати російські документи: внутрішній чи закордонний паспорт.

"Для проїзду територією РФ потрібні російські документи, як правило. Якщо внутрішнього паспорта РФ немає, то можна потрапити до фільтраційних пунктів, де будуть задаватися питання, але можна сказати, що паспорт тільки здав на оформлення. Це не універсальна порада, але як правило дивляться, що за людина їде територією РФ. З боку України жодних обмежень немає. Головне щоб був паспорт України. Якщо його немає, то нехай люди шукають копії паспортів, їхні фотографії, свідоцтво про народження. На підконтрольній території України також проводиться співбесіда, коли люди приїжджають, але зазвичай не впустити не можуть», – пояснила Віолетта Артемчук.

За повідомленнями із соцмереж можна зробити висновок, що пункт пропуску не користувався популярністю. Щодня його перетинали до десяти людей. Так, за липень 2024 року лише 80 українців повернулися на підконтрольну територію через цей пункт пропуску.

Водночас після закриття гуманітарного коридору "Покровка-Колотилівка" поїздка через Бєларусь є найшвидшою. І саме у такий спосіб рекомендує скористатися Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

На українській стороні, як і на Сумщині, працює волонтерський пункт допомоги "Плуритон", де українці можуть отримати гуманітарну та психологічну допомогу. З питань повернення цим переходом можна звертатися за номером +380 50 834 24 02 або до Telegram-групи @ Pluriton.

У Мінреінтеграції зазначають, що після перетину кордону людей зустрінуть представники місцевої влади, соціальних та екстрених служб та волонтери. Останні надають допомогу з пересуванням літнім та маломобільним людям. Волонтери безкоштовно відвозять людей до Ковеля та, за необхідності, допомагають придбати залізничні квитки до інших регіонів України.

Крім того, всім забезпечують можливість залишитись на безкоштовну ночівлю з харчуванням.

На місці також проводять реєстрацію на отримання грошової допомоги у розмірі 10 800 гривень від міжнародної організації та надають допомогу у пошуку безкоштовного тимчасового житла, працевлаштування тощо.

Не варто забувати про фільтраційні заходи з російської сторони. Співробітники ФСБ ретельно перевіряють мобільні телефони та іншу техніку, особисті речі, а також допитують з метою з'ясувати причини виїзду.

Тому доцільно підготувати телефон, ноутбук та іншу техніку до перевірок. Волонтери рекомендують видалити "проукраїнський" контент, підозрілі фото та відео, почистити соціальні мережі, листування, за потреби перейменувати деякі контакти та внести зміни до номерів. Разом з цим не рекомендується видаляти весь контент, це також може спричинити підозри.

"До нас було звернення, коли їхала родина, мама із сином 23 років, у них були російські документи, але на одній із фільтрацій, коли дивилися його телефон, знайшли якісь столітні донати на ЗСУ. Його не пропустили, відвезли до Таганрогу, поселили в готель, куди відвозять усіх, хто не пройшов фільтрацію, і перевіряють на поліграфі. Але якщо там зовсім, скажімо так, все скинуто до заводських налаштувань, це теж може викликати питання. Тобто все, що може бути не так сприйняте, всі листування все варто прибрати", – зазначає Віолетта Артемчук.

Контакти

Однією з організацій, що допомагають українцям, які виїжджають з окупації, є Helping to Leave. Зв'язатися з представниками громадської організації можна зателефонувавши в кол-центр +380 (93) 177 64 58 або написавши в Telegram-бот @helpingtoleave_bot.

У разі виникнення запитань можна зателефонувати за гарячою лінією Мінреінтеграції 15-48 або написати до месенджерів WhatsApp/Telegram/Viber на номер: +380 (096) 078-84-33. Також можна звернутися до профільного спеціаліста Мінреінтеграції Наталі Ємець за номером: +380 (050) 562-03-13.

Допомогти з процесом виїзду з тимчасово окупованих територій може й Офіс Омбудсмена України. Для цього можна звернутись за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008; на електронну пошту: [email protected]; за номерами телефонів: 0800501720; 044 299 74 08.

Крім того, можна зв’язатися з волонтерами громадської організації "Плуритон", які нададуть актуальну інформацію про роботу пунктів пропуску, допоможуть з евакуацією, тимчасовим розміщенням у хабі, а також нададуть юридичну, гуманітарну та психологічну допомогу. З усіх питань можна звертатися за номером +380 50 834 24 02 або до Telegram-групи @Pluriton.

Через треті країни

Наразі виїхати з окупованої території на підконтрольну можна і через треті країни.

У соціальних мережах та месенджерах є десятки оголошень, які пропонують поїздки, наприклад, Маріуполь-Київ чи інші міста. Одні пропонують маршрути через країни ЄС, інші – через Грузію та Туреччину.

Ціни коливаються від 250 до 500 євро з особи (залежно від транспорту та маршруту). Перевізники обіцяють комфортні автобуси, Wi-fi, зупинки на заправках, мінімальну кількість піших переходів. Але в цьому випадку не підійдуть документи, видані на окупованих територіях.

Як зазначають перевізники, в ідеалі потрібен дійсний закордонний паспорт України, в окремих випадках можна обійтися і внутрішнім. Якщо з документів є лише українське свідоцтво про народження, то радять їхати через Грузію.

Справа в тому, що на територію Грузії можна в'їхати з території будь-яких країн за будь-якими документами, що навіть побічно дають підстави вважати вас громадянами України, а саме:

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт, навіть прострочений),

- паспорт громадянина України (внутрішній паспорт),

- свідоцтво про народження,

- посвідчення на повернення в Україну.

Вже після приїзду до Грузії варто звернутись до українського посольства, де допоможуть оформити всі необхідні документи.

"Поки що ми не рекомендуємо їхати через Латвію та Естонію, які раніше були популярні, тому що там потрібно більше документів РФ. А російські прикордонники при випуску громадян України хочуть, щоб були ще закордонні паспорти громадян РФ. Треба більше документів. Зараз більш-менш спокійні маршрути, якими їдуть, це спочатку до Грузії, звідти до Молдови, а потім уже до України", – каже Віолетта Артемчук.

Проблему з відсутністю українських документів можна вирішити через оформлення посвідчення особи на повернення в Україну. Якщо раніше такий документ можна було отримати тільки звернувшись особисто до закордонних дипломатичних установ України, то тепер посвідчення можна оформити віддалено.

Незважаючи на всі складнощі в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, закликають українців в окупації шукати будь-яку можливість повернутися на підконтрольну територію, навіть якщо для цього потрібно взяти російський паспорт.

"Ніхто не вважає людей злочинцями лише тому, що вони перебували на тимчасово окупованій території та взяли російський паспорт. Якщо вони не почали справді займатися колабораційною діяльністю", – зазначає віцепрем'єрка Ірина Верещук.

Статті

Світ
11.09.2024
19:13

Про далекобійні ракети, сучасні винищувачі, дипломатію і трибунал над Путіним і Лавровим. Огляд західних медіа

Західні союзники спочатку опираються закликам надати більш сучасне обладнання, тільки щоб погодитися на багато місяців пізніше. Такий перервний потік давав українським військовим менше часу на інтеграцію складного і потужного озброєння, залишивши...
Світ
11.09.2024
10:17

«Не потрібно радикально й однозначно заявляти про неможливість переговорів». Російські ЗМІ про Україну

Концентрація п'ятнадцятитисячного угруповання українських військ як головну мету розглядає зовсім не Білорусь, а, швидше за все, Росію. І насамперед територію Брянської області, в якій Київ може спробувати розіграти «курський сценарій».
Луганськ
09.09.2024
17:02

Правда і міф про російську гуманітарку. Луганський щоденник

Може, це жорстоко, але часто виходило, що допомогу отримував той, хто міг про неї написати та попросити, хто мав доступ до соціальних мереж, хто був наполегливий. Зрозуміло, що люди похилого віку до цієї категорії не належать.
Всі статті